ga naar de website

"VEI LOU QUÉRI" in de Creuse - Limousin - 10 jaar!
Chambres en Table d'Hôtes en Gîte
"CHEZ MÉMÉ DELPHINE"

3, Route du Geay    
23220 Moutier-Malcard    
Frankrijk    
Tel. 0033 555 806608    
corrieron@wanadoo.fr    

Nieuwsbrief no. 10 - februari 2012 - jubileumeditie

Lieve lezers; vrienden, familie en gasten,

Ja, jullie lezen het goed. Wij, of liever gezegd Veï Lou Quéri, bestaat dit jaar 10 jaar! En daar besteden we dit jaar natuurlijk aandacht aan. Vandaar deze vroege editie van de nieuwsbrief. Er zijn cadeautjes, nieuwe arrangementen en voor de wandelaars onder jullie een trektocht door de Creuse, samen met ons.

Nieuwe golf- en wellnessarrangementen
Wandeltrektocht door de Creuse
Wel en Wee 2011
Receptuur

Nieuwe golf- en wellnesswandelarrangementen
De Creuse is een zeer gezonde streek om te verblijven en vakantie te vieren. De meesten van jullie wisten dat al. Het is er mooi, rustig, er is veel ruimte en vrijwel geen industrie. Het is het departement in Frankrijk met de minste luchtvervuiling en de minste criminaliteit. Niet voor niets is het ook het departement waar de mensen het oudst worden. Minder bekend is, dat we ook beschikken over een kuuroord, in Evaux les Bains, waar in het jaar 50 voor Christus de legioenen van Julius Ceasar de geneeskrachtige bronnen al tot thermen ombouwden. Sindsdien is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Toen wij hier kwamen, was het echt vergane glorie, maar een aantal jaren terug heeft een nieuwe exploitant de zaak weer jong leven ingeblazen (het bronwater schijnt o.a. goed te werken tegen veroudering). Naast de medische tak is er een beauty- en wellnesscentrum gekomen. Nadat Ron er op medische gronden is geweest en Corrie de anti-verouderingskant heeft uitgeprobeerd (uiteraard met succes), leek het ons een goed idee dit in ons aanbod op te nemen. In combinatie met de spa van de Golfclub Les Dryades, zo'n 12 km bij ons vandaan. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk; 3 of 4 nachten, in combinatie met een golfarrangement, of helemaal zelf samen te stellen aan de hand van een aantal elementen. Wel met een minimum van 3 nachten. Kijk voor meer informatie op de website. En, voor diegenen die boeken is er champagne! En dat geldt ook voor alle andere arrangementen, waaronder de volgende:

Wandeltrektocht door de Creuse
Al jaren hebben we het er samen over, om eens een keer een trektocht te maken in onze eigen Creuse. Maar, daar komt maar niets van. Dus hebben we bedacht dat maar eens te gaan plannen met anderen, met jullie bijvoorbeeld. Ron is al druk doende een mooie route samen te stellen, waar onze wandelaars nog niet zijn geweest en - ook belangrijk - waar geschikte accommodaties te vinden zijn. We stellen ons zo voor 5 dagen te wandelen en er een 7- of 8-daags arrangement van te maken, mét bagagevervoer (want anders moet Corrie al dat voer voor Tessa op haar rug meedragen). We denken vooralsnog aan de week van 8 tot 16 september, maar als dat de deelnemers beter zou uitkomen, kunnen we ook nog switchen naar de week erna. Heb je belangstelling voor deze trektocht,  laat het ons dan - vrijblijvend - zo snel mogelijk weten. We weten nog niet wat het moet gaan kosten, maar de prijs zal, zoals jullie gewend zijn, uiteraard redelijk blijven.

het jubilerende echtpaar

uitzicht op onze plek in het voorjaar

de Creuse in de zomer

ook in de herfst is het hier goed toeven

zo maar ergens in de Creuse

winterwandelen in de Creuse

een oude bewegwijzering

Moutier-Malcard vanuit de lucht

Wel en Wee
2011 was voor ons ook weer een goed jaar. Privé en zakelijk. We hadden opvallend veel Ôllanders dit jaar, en Belgen. Vooral in de maand juli is er vrijwel geen Frans aan tafel gesproken. In augustus waren de rollen echter weer omgedraaid. De reden? Geen idee, misschien hebben de Fransen wat meer last van de crisis? Er waren ook meer langdurige vakanties en opvallend meer boekingen van 3 nachten. Die vorig jaar ingevoerde minimum reservering tijdens het hoogseizoen heeft dus blijkbaar gewerkt en wordt dus ook geprolongeerd. Van het nog een dag minder koken is echter niets gekomen en dat was ook helemaal niet erg. Na het seizoen liepen we er nog (bijna) net zo fris en fruitig bij als ervoor, dus we hebben blijkbaar de goede balans gevonden. We kunnen er weer een jaar tegenaan.

We hadden een succesvolle Tour-de-France week. Minder groots opgezet dan de vorige keer, maar wel heel gezellig.
Wisten jullie al dat de gevel aan de straatkant opnieuw is gestuct? Dat was nog een hele klus. Eerst is de oude laag verwijderd. Er kwamen prachtige stenen tevoorschijn, maar helaas zijn er in de loop van de eeuwen teveel verbouwingen geweest om het zo te laten. Er zit dus weer een splinternieuwe stuclaag op. Ook hebben we vorig voorjaar 2 grote zonnepanelen laten plaatsen die ons de hele zomer blijken te voorzien van warm water voor al die douches die er genomen worden. Ron heeft daarmee al z'n projecten gerealiseerd. Benieuwd wat hij nu nog gaat verzinnen.

Met de veestapel gaat ook alles naar den vleze. Twee van de kleine geitjes zijn naar vrienden van ons gegaan. Corrie wilde beslist haar zuigeling Betje en het zwarte bokje Koos (beide vernoemd naar mijn zus en zwager die juist tijdens die monstergeboorte bij ons waren) houden, en ja we wilden de derde nog overblijvende niet alleen ergens naar toe laten gaan. Dat is te zielig, het zijn zulke gezelschapsdieren en bovendien is het ook nog de makste van het stel, omdat we ook haar zijn gaan bijvoeren met de fles. Dat voederen met de fles was trouwens een feest, niet alleen voor ons, maar ook voor de gasten. Het was soms een ware run om wie het mocht doen. Betje, de kleinste, heeft zich kranig geweerd en heeft haar aanvankelijke achterstand ruimschoots ingehaald. We hebben er nu dus nog 5, 3 kleintjes en 2 moeders die inmiddels weer gedekt zijn. Door een andere, hopelijk wat minder vruchtbare bok.

We waren vorig jaar ook voor meer, niet eigen dieren in trek als crèche. Zo hadden we en paar dagen een jonge Vlaamse Gaai (we wonen niet voor niets aan de Route du Geai= Gaai), nog een ander vogeltje en twee patrijsjes op bezoek en heel veel vleermuizen achter de luiken.

Zes jonge konijnen zijn geëindigd als confit de lapin. Mmm, met een sjalotje, heerlijk. Als jullie vroeg in het seizoen komen, kan je daarvan nog meegenieten. Eentje hebben we gehouden om haar moeder gezelschap en warm te houden. De andere zijn verhuisd naar vrienden en bekenden.

Twee kippen gaven ons 12 kuikentjes. Alles groeide voortvarend en we verheugden ons al op die heerlijke scharrelkippenbouten, tot het noodlot toesloeg. Hoewel we zoals eerder vermeld in het departement wonen met de minste criminaliteit, werden op een nacht toch al onze 10 volwassen kippen gestolen. Nou gebeurt dat ongeveer elke twee jaar, maar altijd bij anderen. Dit keer waren wij aan de beurt. Manouches (zigeuners) volgens ons dorp (ja, ook wij hebben hier zo onze vooroordelen). Ze waren al gesignaleerd. De eerste diefstal had Corrie weten te voorkomen. Op een gegeven moment werd ze 's nachts wakker van een auto die twee keer langs reed. Nou is het al niet zo druk met auto's in onze rue, maar 's nachts is het helemaal vreemd en als er dan ook nog gestopt wordt, staat de echte Corrie op en kijkt uit het raam. Daar zag ze bij onze weide een lampje bewegen, foute boel, dus schreeuwde ze uit volle borst "wat moet dat daar?" (in het Frans dan) en brrrrrt, weg waren ze. Zij trots natuurlijk en het hele dorp met haar (ze zijn niet zo gek op manouches hier), maar een dag of 10 later waren we toch de klos. Ze zijn via ergens in het dorp, de grote weide achter ons huis en de tuin van de buren gekomen, hebben twee afrasteringen doorgeknipt, een ruit ingeslagen, over de hokken van de geiten het kippenhok ingeklommen, ze daar de nek omgedraaid en ze vervolgens dezelfde weg weer mee teruggenomen. En dat allemaal voor 8 kippen, want toen we de volgende dag als echte Sherlock Holmsen probeerden na te gaan hoe het was gegaan, vonden we in de wei ook nog twee kippenkadavertjes naast een hoopje en roze wc-papier. Tja, dat schijnt hun handtekening te zijn. Gelukkig hadden ze de jonge kippen én die enorme haan laten zitten (manouches eten weer volgens zeggen geen haan). Alleen de jonge haantjes zijn deze winter dus in de pan beland, de kippen hebben inmiddels de taak van hun gestolen moeders en tantes overgenomen en voorzien ons van eieren.
Corrie heeft nog weken na de droeve gebeurtenis met gespitste oren geslapen, zo bang was ze dat ze onze geitjes ook zouden komen halen. Maar blijkbaar eten ze evenmin geitenvlees. Gelukkig maar.
Iedereen waarschuwt ons ervoor dat ze nu de smaak te pakken hebben en dit jaar ongetwijfeld zullen terugkomen om hun slag te slaan. Daar moeten we dus nog wat op verzinnen. Tips?

Tessa 's nachts buiten laten? Nee, dat durven we niet. Daar weten ze blijkbaar iets op. Buren is hetzelfde overkomen. Hun hond is altijd buiten en slaat al aan als hij op 100 meter iets hoort, maar die heeft toen nooit geblaft en is sindsdien als de dood zo bang 's nachts.
Het gaat Tessa zeer goed, vooral nu het zo koud is. Ze wil niets liever dan uit. De baas is deze week nog 2,5 uur met haar op de ATB weggeweest (althans hij erop, zij in den vrije) en daar heeft ze helemaal niets van.

Corrie voedt haar 2 babygeitjes

alle babies bij elkaar

Joe junior al even imposant als z'n vader

vlaamse gaai gast

bundel vleermuizen

babyvogeltje

de oorspronkelijke gevel

cartoon verwijderd op last van cartoonstock.com

Receptuur
Deze, vorig jaar ingestelde rubriek is met enthousiasme ontvangen, dus daar maken we een traditie van. Dit keer een gemakkelijk, maar smakelijk hoofdgerecht, zeer succesvol bij volwassenen én kinderen.

  Kipgoulash met pasta – 12 personen (bij minder personen, hoeveelheden overeenkomstig aanpassen)
  750 gram pasta (rijst kan ook)
  750 gram kipfilet (liefst scharrel/bio)
  3 prei
  3 grote rode paprika’s
  6 tomaten
  150 gram roomboter
  3 tenen knoflook
  1 kippenbouillonblokje
  zout, peper, suiker
  3 dl droge witte wijn
  9 eetlepels crème fraîche
  Snijd de paprika, prei (erg donkergroen blad verwijderen) en kip in smalle reepjes, de tomaten in 8en. Verhit de boter in een grote braadpan. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend 2 minuten. Voeg de groenten toe en pers er de knoflook boven uit. Strooi er wat peper en suiker over en schep alles goed om. Voeg het bouillonblokje toe en de witte wijn, breng alles aan de kook. Roer er de crème fraîche door. Zet het gas uit. Net voor de maaltijd, pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing. Kipgoulash opwarmen, evt. op smaak brengen met zout en peper. Serveer de pasta en goulash apart in schalen (van het restantvocht van de goulasch kan je weer een heerlijke soep maken).

  Op de Franse versie van onze website vind je overigens nog meer recepten. Eet smakelijk!

10 jaar alweer. Le temps passe vite, maar we gaan nog even door. We gaan ons 10e seizoen in als gastheer en -vrouw, hopelijk ook (weer) voor jullie.

Tot ziens!
Corrie en Ron

 

P.S. Er is net een nieuwe site van ons vakantiehuis in Nederland in de lucht. Klik maar eens op de link hieronder.

voor een onvergetelijke vakantie in Marokko

kom tot rust in het ook volgens de Fransen nog echte Frankrijk

er eens lekker tussenuit in eigen land

kom eens wandelen op de Franse campagnega