ga naar de website

"VEI LOU QUÉRI" in de Creuse - Limousin
Chambres en Table d'Hôtes en Gîte
"CHEZ MÉMÉ DELPHINE"

3, Route du Geay    
23220 Moutier-Malcard    
Frankrijk    
Tel. 0033 555 806608    
corrieron@wanadoo.fr    

Nieuwsbrief no. 11 - december 2012

Lieve lezers; vrienden, familie en gasten,

Een vroege nieuwsbrief dit jaar, zodat jullie met Kerst iets te lezen hebben en misschien al plannen kunnen maken voor een kalme of avontuurlijke vakantie volgend jaar. Wat valt er te lezen:

Terugblik jubileumjaar
Wandeltrektocht 2013
Wel en Wee 2012
Meer wetenswaardigheden
Receptuur
Oproep

Terugblik jubileumjaar
Het afgelopen jaar stond in het teken van het 10-jarig bestaan van Veï Lou Quéri. Velen van jullie vierden dat met ons mee. Het was dan ook een leuke periode.
Al met al was het ook zakelijk een gezond jaar, hoewel het er in juni en juli naar uitzag dat ook wij dit keer de gevolgen van de economische malaise zouden voelen. Het grote aantal gasten in augustus en september maakte het gelukkig allemaal weer goed.
Hoogtepunt was de wandeltrektocht die we in september met gasten/vrienden ondernamen. Al jaren hadden we het er over om dat samen eens te doen, maar omdat daar niets van kwam, planden we dat als jubileumgeschenk, voor onszelf en met en voor anderen. Het was een hele toer om de route mét accomodaties rond te krijgen, maar op 9 september gingen we van start, samen met 11 gasten uit Nederland, België en Frankrijk en veel te veel bagage :-). Het was een groot succes. Het weer zat over het algemeen mee, door een buitje liet niemand zich kisten, de route was prachtig, de accomodaties heel gevarieerd en het eten (en drinken) meer dan voldoende, de groep was lekker ongecompliceerd en heel gezellig. We hebben samen dan ook veel plezier gehad. Kortom, reden te over om het in 2013 nog eens over te doen, en dan niet dunnetjes, maar dik.
We hebben er namelijk zelfs twee gepland.

“Langs de bronnen van het Franse plattelandsleven” - wandeltrektocht in het zuiden van de Creuse
Het arrangement begint en eindigt in onze chambres d’hôtes. De auto brengt ons naar het zuiden en blijft er de hele week bij voor het vervoer van de bagage en eventuele oververmoeide deelnemers :-)). Onderweg eten en slapen we elke keer ergens anders; in een hotel, gîtes (vakantiehuisje) en/of chambres d’hôtes. We wandelen door weiden en dennenbossen, over heuvels en heidevelden, langs beekjes, watervallen en meren, waaronder het grote Lac de Vassivière. De route loopt ook over het midden in het meer gelegen eiland met kasteel, beeldenpark en kunstcentrum.
De prijs voor dit all-in arrangement, inclusief begeleiding en bagagevervoer is
 € 595 p.p. De geplande data zijn: van 1 tot 8 juni 2013 en van 7 tot 14 september 2013. We hebben inmiddels al een optie op de accomodaties genomen.
Heb je zin om volgend jaar mee te gaan, meld je dan zo snel mogelijk aan. Kijk voor meer informatie op onze
gewone of de speciale wandelwebsite.

de start van de trektocht

het meer van Vassivière

na een dag wandelen is het goed rusten

lovende woorden na de tocht

jubileumcadeau van Janny en Joop

de jongste telg

net uit het ei

prachtige bloem

Ander Wel en Wee
In mei van dit jaar overleed Rons vader. Hij is 95 geworden, vond er zelf niet veel meer aan na de dood van z'n vrouw, dus we mochten niet mopperen. Toch is het vreemd dat we hem nu niet meer kunnen raadplegen en informeren over de (zijn) druiven in ons "kassie". Wel leuk is, dat er kort na zijn dood een boek is verschenen over zijn leven (en dat van zijn vader) tegen de sociale, economische en politieke achtergrond van die jaren in het Westland. Hoe ouder hij werd, des te levendiger ging hij vertellen. Gelukkig heeft een trouwe buurvrouw, Lia Spitters, die verhalen opgetekend met als uiteindelijk resultaat het boek "Achter vaders rug, een Westlandse druiventuinder vertelt". Niet alleen voor ons een waardevol document (ISBN 978-90-74610-00-1).
Pa Rien heeft de presentatie niet meer mogen meemaken, maar heeft de ontwerptekst nog wel gelezen en goedgekeurd.

Met ons en de beestenboel gaat het onverminderd goed. We zijn allemaal weer een jaartje ouder geworden, maar niemand die daar iets van ziet behalve dan wat meer rimpels en bij Tessa nog meer witte haren in haar vacht. Onlangs is wel een van de moedergeitjes overleden. Op weg naar de dierenarts is ze onder hevige pijnen in mijn armen in de kofferbak gestorven (zo triest). Autopsie wees uit dat de helft van haar darmenstelsel niet meer werkte. Blijkbaar een niet onbekende ziekte, maar niemand weet de oorzaak. Ze had dit jaar ook al geen jongen meer gegeven. De andere moeder wel. We waren bang dat er dit jaar een vijfling geboren zou worden (omdat ze successievelijk 1, 2, 3 en 4 jongen had gebaard), maar dat bleef haar dit keer gelukkig gespaard. Het was 'maar' een tweeling en dat was heel wat beter voor haar en de jongen, die inmiddels een goed tehuis hebben in de buurt. De geitjeskudde bestaat nu dus uit 4. De overblijvende moeder is zojuist weer gedekt, het resultaat zal in mei hopelijk te bewonderen zijn. Er heeft dit jaar maar één kip gebroed, maar dan wel twee keer achter elkaar! De tweede keer, op z'n natuurs, ergens in de tuin verscholen in en onder een plant. We waren haar al een poosje kwijt voordat we haar ontdekten en we waren maar wat bang dat ze s'nachts door een vos of marter of ander gespuis gegrepen zou worden. Maar nee hoor, na een week of wat kwam ze trots met 4 kuikentjes tevoorschijn.
Moeder (inmiddels oma) konijn moest dit keer niets van de ram hebben, daarom hebben we dochterlief maar laten dekken en die heeft ons een nest van 6 bezorgd. De helft daarvan is (levend) naar anderen gegaan. De andere helft is inmiddels in een cidersaus met zuidvruchten geserveerd aan de gasten. Moeder en dochter brengen weer samen knus de winter door.

Konijn met gedroogde zuidvruchten inderdaad, want de fruitoogst van dit jaar was 0,0 dankzij de nachtvorst begin mei. Geen kersen, perziken, kweeperen en noten. Weinig appelen, frambozen en pruimen. En de aardbeien, bessen en kruisbessen die er dan wel waren, werden opgegeten door de vogels. Laten ze onze tuin normaal gesproken met rust, dit keer waren ze wel ruim te gast, omdat er in de 'vrije natuur'ook niets te halen viel. Nou ja, heeft het in ieder geval nog ergens voor gediend én ik had heel wat minder werk omdat er geen jam kon worden gemaakt. Gelukkig hebben we nog voldoende voorraad van andere jaren en is er wel een nieuwe voorraad courgettejam en pompoenjam bijgekomen. Aan vitaminegebrek zullen we ook niet lijden, want - als een hommage aan Rons vader - gaf de kas een overvloed aan druiven. Ook daar is gedeeltelijk jam en sap van gemaakt.

Meer wetenswaardigheden
In de vorige nieuwsbrief vertelden we al dat Ron al z'n projecten in Frankrijk had gerealiseerd en dat ik benieuwd was wat hij nu ging verzinnen. Nou, dat is ons vakantiehuis in de Achterhoek geworden. Na bijna 20 jaar verhuurdienst te hebben gedaan, gaat daar de verbouwings-/vergrotingsbezem doorheen. Hoewel het er eigenlijk allemaal nog prima uitziet, kan een opfrisbeurt toch geen kwaad om het huis "helemaal van deze tijd" te maken. In maart volgend jaar komt er een nieuwe keuken in, de badkamer wordt aangepakt, boven komen dakkapellen en een wc, beneden een nieuwe vloer en een vaste internetverbinding en natuurlijk volgt een schilderbeurt. Eind februari komen we naar Nederland om de laatste bestellingen te doen, dan vertrek ik voor een maand naar Marokko en gaat Ron met een aannemer aan de slag. We zijn heel benieuwd hoe het wordt. Houdt de website maar in de gaten of ga er gewoon zelf eens heen.

Ik heb in maart twee wandeltochten in Marokko. En ik hoop dat er nog vele zullen volgen, want de economische crisis heeft daar wel hard toegeslagen. Toeristen laten het massaal afweten. Gek genoeg blijkbaar ook uit angst voor de onlusten door de Arabische Lente. Geheel onterecht, want Marokko ligt daar ver vandaan en de situatie is niet vergelijkbaar. En dan te bedenken dat heel veel mensen al zo weinig hadden (jullie kennen het doel van mijn wandelreizen).........  Gelukkig kon ik in 2012 nog wel wat groepen leveren, maar helaas ook weinig individuele reizigers. Jammer, want het is zo'n prachtig land.

woestijnlandschap

Hoge Atlas Occidental

Hoge Atlas Telouet

Siroua gebergte

Hoge Atlas Central MGoun

Hoge Atlas Central Toubkal

Sahro gebergte

Erg Chebbi

Receptuur
Presenteerde ik jullie de eerste keer een voorgerecht (avocadosoep), vorig jaar een hoofdgerecht (kipgoulash met pasta), dit keer volgt een recept voor een bijzondere jam.

COURGETTEJAM
1 kilo geraspte courgettes
- 500 gram gewone suiker
- 1 sinaasappel, in z’n geheel geraspt
- 2 groene appels (Granny) ongeschild, geraspt
- citroensap
- sterke drank naar smaak
Gebruik een hoge pan of - nog beter - een speciale jampan, omdat als de massa gaat koken, het nogal spettert.
Schil de courgettes niet, maar verwijder (indien aanwezig) het zachte gedeelte met het zaad en de stronk. Rasp de courgette, evenals de sinaasappel en appel. Meng alles door elkaar en laat het een nacht in de suiker staan. Breng de volgende dag alles onder voortdurend roeren langzaam aan de kook en laat het inkoken tot de gewenste dikte (2/3e ongeveer). Voeg op het laatst wat citroensap toe en een scheut sterke drank naar keuze (rum, cognac, sinasappellikeur o.i.d. combineren goed). Jam heet, in goed schoongemaakte (uitkoken, vaatwasser of in magnetron) potjes doen, tot de rand afvullen, deksel er op doen. De potjes omkeren en 5 minuten laten staan. Daarna koel en donker bewaren. Speel rustig met hoeveelheden en ingrediënten en voeg ook eens wat kruiden toe (kaneel bijv.).
Niet alleen lekker op brood maar ook als begeleider bij (Franse) kaas, paté of foie gras.

Eet smakelijk!

Oproep
Om nieuwe gasten te kunnen verwelkomen, moeten zij ons ook weten te vinden. Gelukkig worden we al goed vertegenwoordigd en gevonden in de traditionele reisgidsen en op internet. Steeds belangrijker worden echter de beoordelingen die andere gasten achterlaten. We vinden het bezwaarlijk om 'standaard' gasten te laten benaderen voor een beoordeling achteraf, maar we kunnen blijkbaar ook niet meer zonder. Daarom, als je zin en tijd hebt, bezoek eens een van deze websites en laat weten wat je van je vakantie bij ons vond.
http://www.zoover.nl/frankrijk/limousin/moutier-malcard/vei-lou-queri/bed-and-breakfast  (beoordeling toevoegen)
http://www.zoover.nl/frankrijk/limousin/moutier-malcard/chez-meme-delphine/vakantiehuis (beoordeling toevoegen)
http://www.france-voyage.com/chambres-hotes/chambre-maison-moutier-malcard-2394.htm  (klik op 'score' bij  'Appréciations' en dan op 'Donnez votre appréciation'.
En eventuele andere internetsite die je tegenkomt.
Beveel ons ook gerust aan op Tripadvisor en als dat inmiddels al gebeurd is, voeg dan graag een beoordeling toe.
Oh ja, en we staan ook op Facebook.

Dank voor jullie medewerking. Merci!

Tot slot wensen we jullie Gezellige Feestdagen en alle goeds voor het komende jaar!

Tot ziens!
Corrie en Ron

het jubilerende echtpaar

uitzicht op onze plek in het voorjaar

de Creuse in de zomer

ook in de herfst is het hier goed toeven

zo maar ergens in de Creuse

winterwandelen in de Creuse

een oude bewegwijzering

Moutier-Malcard vanuit de lucht

voor een onvergetelijke vakantie in Marokko

kom tot rust in het ook volgens de Fransen nog echte Frankrijk

er eens lekker tussenuit in eigen land

kom eens wandelen op de Franse campagnega