ga naar de website

"VEI LOU QUÉRI" in de Creuse - Limousin
Chambres en Table d'Hôtes en Gîte
"CHEZ MÉMÉ DELPHINE"

3, Route du Geay    
23220 Moutier-Malcard    
Frankrijk    
Tel. 0033 555 806608    
corrieron@wanadoo.fr    

Nieuwsbrief no. 12 - december 2013

Lieve lezers; vrienden, familie en gasten,

Deze nieuwsbrief valt net op tijd bij jullie in de bus om jullie gezellige feestdagen en alle goeds voor het komende jaar te wensen en daar beginnen we dan ook maaar mee. We waren een paar weken in Nederland (waarover later) en daarom moest het schrijven van deze brief tot het laatst wachten.
Wat valt erin te lezen:

Terugblik 2013
Plannen 2014
Ander wel en wee
Andere activiteiten
Receptuur

Terugblik 2013
Het afgelopen jaar leek in het teken te staan van (toekomstige) kampioenen. Eerst waren we gastheer en -vrouw van de winnaar van de 24-uurs Solex-race in ons buurdorp Nouzier. In juli werden in Lourdoueix St. Pierre, een ander dorp dichtbij, de nationale kampioenschappen modelvliegen (radiografisch bestuurde vliegtuigjes) gehouden. Zoals bij alle sporten is dit ook een wereld apart, voor ons totaal onbekend. Dankzij onze gasten hebben we aardig bijgeleerd. Het is niet zozeer een uithoudingssport, maar het gaat vooral om concentratie en precisie. Het was een hele happening. Alle accomodatie in de buurt was volgeboekt. Zo ook bij ons. En, wij hadden de eer de veelvoudig nationaal en wereldkampioen in huis te hebben. Dat was een hele fijne verrassing voor de twee junioren die met hun ouders ook bij ons logeerden. Dankzij zijn aanwijzingen brachten ook zij het er goed af en zijn ze toekomstig kampioenen.
Coen is ook zo'n toekomstige winnaar. In 2015 gaat hij meedoen aan de Mini Transat, de langste solo zeilrace ter wereld. Maurice heeft zijn race al achter de rug. In augustus zwom hij het kanaal over ten bate van kinderen met een spierziekte en haalde daarmee ruim € 11.000 op. Proficiat allemaal!
Andere bijzondere gasten waren een (man met) paard en veel oldtimers. Oh ja, en we hadden ook een kampioene brocante-aankopen :-).

op de foto met de wereldkampioen

toekomstige kampioenen

solexrace

allemaal te gast bij Vei Lou Queri

de oldtimers

renaults alpines uit zwitserland

la belle traction

en als iedereen weer weg is..........

Voor het eerst dit jaar merkten wij hier in Frankrijk dat het crisis is in de wereld. Met name de Nederlanders lieten het dit jaar een beetje afweten en daaronder opvallend veel wandelaars. Dit gaf wel weer alle kans aan de Fransen - die veelal op het laatst boeken - om de gaatjes op te vullen. Al met al zijn we niet ontevreden, hoewel we volgend jaar wel graag wat meer wandelaars willen zien!

Plannen 2014
De sportieven onder jullie kunnen nog steeds kiezen uit verschillende wandelarrangementen; bij ons uit huis, in combinatie met collega's uit het zuiden van de Creuse en we houden ook onze trektocht in het programma. Kijk maar eens op onze speciale wandelwebsite of op www.veilouqueri.com.  Jullie weten toch nog wel dat we ook fiets/ATB-, golf- en wellnessarrangementen aanbieden? Uiteraard zijn jullie ook zo van harte welkom!

Er rest Corrie een schone taak om de websites volgend jaar in een moderner jasje te stoppen en vooral meer foto's toe te voegen. Je moet immers met je tijd mee.......... Zijn jullie ook van deze tijd. Like (vreselijk woord) dan onze facebookpagina's:
www.facebook.com/Veilouqueri
www.facebook.com/BungalowMotief
www.facebook.com/AziamTrek

Ander Wel en Wee
Bij onze beesten was het een jaar vol overvloed. Drie jonge geitjes kregen we weer van dezelfde moeder die ons al eerder een vierling en drieling had gebaard. Een productieve dame, maar we gunnen haar vanaf dit jaar haar pensioen. De twee jonge dochters moeten het van haar gaan overnemen, maar daar wachten we nog even mee. Moeder en dochter konijn kregen allebei een nest dit jaar. En de kippen waren helemaal niet te stuiten. Alles werd maar broeds en de haan was overpotent. Dat werd toch wat teveel. De haan sloopte de kippen en is daarom in de pan beland. De kippen hebben we verschillende malen moeten afkoelen (de kont in koud water) of zelfs aspirine moeten geven (oud Frans middeltje) en toch hadden we bij elkaar nog 35 kuikens. Hetzelfde gold voor de goudvissen. Honderden zwemmen er inmiddels in de vijver. We hopen maar dat de natuur het hier zelf regelt, want we krijgen ze er niet uit gevist. Het teveel aan geitjes, kippen en konijnen is inmiddels weggegeven, verkocht, geslacht en ingevroren of opgegeten. Dit laatste geldt uiteraard niet voor de drie geitjes. Die hebben een goed tehuis gevonden in de buurt.

de baasjes

les trois bébés

mère et fille

le coq trop chaud

mère et poussins

la petite chatte

la veille dame

l'homme et son cheval

Tessa wordt nu echt een oude dame (ze is 11), maar wel een pronte. Het was voor haar maar goed dat er niet zoveel wandelaars waren (ze wil altijd mee), want ze is langdurig geblesseerd geweest aan een schouder en heeft arthrose in de achterhand. We begonnen hem toch wel een beetje te knijpen. Nu de kou weer is ingevallen, is ze gelukkig weer (bijna) helemaal de jonge/oude en we hopen dan ook nog een paar jaar van haar te kunnen genieten.
Ze heeft intussen gezelschap gekregen. Van een poes. Ongepland. Hoewel er op zo'n domein als het onze eigenlijk wel een poes thuishoort, hadden we toch besloten er geen te nemen. Eerst vanwege Onyx, de logéhond en kattenkiller, en na zijn dood om niet nog meer dieren door de buren te moeten laten verzorgen als we er niet zijn. Prachtige exemplaren hadden we al afgewezen en daar was zij dan opeens. Wij wilden geen poes, maar zij wilde ons. Een kleintje, waarschijnlijk door iemand gedumpt in het bos. Tijdens een wandeling pikte ze ons halverwege op en ze heeft ons nooit meer verlaten (ze zit nu op mijn schoot mee te typen). Het is een dotje. Ook de buren zijn er blij mee en verzorgen haar goed is inmiddels gebleken. Tessa gedoogt haar, maar vindt het minder geslaagd als ze bij haar op haar kussen komt liggen of met haar staart en poten begint te spelen. Haar ogen spreken dan boekdelen: "Verlos mij van die lastpak!".

De fruitoogst was dit jaar gelukkig weer op peil en overvloedig. Jullie kunnen het volgend jaar weer volop komen genieten van allerlei verschillende soorten jam, chutney, sap, atjar, toetjes en noten. De vrije natuur gaf ons prachtige paddestoelen, maar die zijn allemaal op.

Andere activiteiten
In de vorige nieuwsbrief vertelden we al dat ons vakantiehuis in de Achterhoek zou worden verbouwd. Ron was daartoe in februari/maart in Nederland om samen met aannemers de klus te klaren. Het is prachtig geworden. Kijk maar eens op de (ook vernieuwde) website. Afgelopen maand waren we er nog een paar weken, o.a. om de laatste puntjes op de i te zetten. We hebben ook veel familie en vrienden op bezoek gehad en zelf visites afgelegd. Helaas hebben we niet iedereen kunnen zien en alle plannen kunnen realiseren. Bij aankomst bleek het huisje namelijk niet al te proper te zijn en we zijn dus veel tijd kwijt geweest met poetsen en een nieuwe schoonmaakster zoeken. Dat laatste is gelukt en alles is weer spic en span. De volgende keer dan maar naar het Rijksmuseum en de dit keer genegeerde vrienden bezoeken.

de vernieuwde eethoek

de nieuwe keuken

de zithoek

de nieuwe badkamer

de dakkapel

slaapkamer

wc boven

slaapkamer met balkon

Voor mijn Marokkaanse vrienden/vriendinnen was 2013 echt een crisisjaar. Behalve twee reizen in het voorjaar, heb ik weinig voor hen kunnen doen. Ook hier gold dat de wandelaars het massaal lieten afweten. Jammer. Bij een kort bezoek in november bleken de mannen in behoorlijke financiële moeilijkheden te verkeren en wanhopig te zijn. Gelukkig kon ik de moraal weer een beetje opkrikken met een toen al geboekte reis. En inmiddels staan er al drie op stapel. Er is weer wat reuring op de wandelmarkt. Laten we hopen dat die trend zich voortzet. De mensen en het land zijn het meer dan waard!

Receptuur
Presenteerde ik jullie de eerste keer een voorgerecht (avocadosoep), het jaar daarop een hoofdgerecht (kipgoulash met pasta), vorig jaar een recept voor een bijzondere jam (courgettejam), dit keer wordt het een toetje. Een Marokkaans toetje om in de sfeer te blijven, want lekker koken kunnen ze er ook.
Keskou seffa oftewel zoete couscous,
voldoende voor 8 à 12 personen en goed vooruit te maken
ingrediënten:
175 gram gele rozijnen
3 dl warme groene thee
450 gram fijne couscous
6 dl kokend water
snufje zout
1,5 eetl. zonnebloemolie
1,5 eetl. suiker
2 à 3 eetl. oranjebloesemwater
1 eetl. kaneel
2 eetl. poedersuiker
4 eetl. vloeibare honing (factultatief)
4-6 eetl. slagroom (factultatief)
Doe de rozijnen in een vuurvaste schaal en giet de warme thee erover. Laat de rozijnen 1 uur wellen en laat ze dan goed uitlekken. Doe de couscous in een grote vuurvaste schaal en giet het kokende water erover met een snufje zout. Dek de schaal af en laat de couscous 10 tot 15 minuten staan tot al het water is opgenomen. Sprenkel de olie erover en wrijf hem met je vingertoppen door de couscouskorrels om eventuele klontjes te verbreken en er lucht in te brengen. Voeg de suiker, het oranjebloesemwater en de helft van de kaneel toe. Roer de gewelde rozijnen erdoor en schep het mengsel in een andere kom waarin het precies past. Dek de kom af met een groot bord, draai om en stort de couscous op het bord, zodat er een mooie ronde berg couscous op ligt. Neem de rest van de kaneel tussen duim en wijsvinger en trek lijntjes over de couscous.  Zeef poedersuiker over de berg heen. Ik vind het zo zoet genoeg, maar ben je een echte zoetekauw, verwarm dan de honing en sprenkel hem over de couscous. Geef er voor de liefhebbers een kannetje room bij.

Bismillah oftewel eet smakelijk!

Tot ziens
Corrie en Ron

voor een onvergetelijke vakantie in Marokko

kom tot rust in het ook volgens de Fransen nog echte Frankrijk

er eens lekker tussenuit in eigen land

kom eens wandelen op de Franse campagnega