ga naar de website

"VEI LOU QUÉRI" in de Creuse - Limousin
Chambres en Table d'Hôtes en Gîte
"CHEZ MÉMÉ DELPHINE"

Nieuwsbrief no. 13 - maart 2016

Lieve lezers; vrienden, familie en gasten,

Het is al weer even geleden dat jullie een nieuwsbrief van ons in de virtuele bus kregen. Het laatste jaar heb ik redelijk veel via Facebook gedeeld, maar omdat nog lang niet iedereen daar op zit (of "vriend" van ons is), maar weer eens nieuws op deze manier. Verwacht geen ellenlange verhalen, we houden het kort dit keer.

Wat is er - in grote lijnen - gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief? Onze website is voor een groot deel in een moderner jasje gestoken. Met vooral meer foto's, je moet immers met je tijd mee. Daarom hebben we sinds deze week ook een z.g. app-versie van de website. Mensen die ons nu zoeken met hun gsm krijgen automatisch een beknopte versie van de site, met makkelijke zoekmogelijkheden en een reserveringsformulier. En uiteraard ook de mogelijkheid om naar de moedersite door te klikken. Probeer het maar eens door www.veilouqueri.com op je mobiel te zoeken. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. En, mochten er nog verbeterpunten zijn, laat het ons weten. In de loop der tijd zal er een nog een icoontje komen met meer foto's erachter.
Overigens ontdekte ik zojuist een recente versie van onszelf op Google Maps. De luchtopnames moeten vorige zomer zijn gemaakt. Klik hier maar eens op of kopieer en plak de hele code in je browser.
https://www.google.fr/maps/place/3+Route+du+Geay,+23220+Moutier-Malcard/@46.3956405,1.9442275,246m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x47fa333d65c2d4e5:0xca6e8af6a3a71268

En als je dan toch op het internet aan het surfen bent, lees dan het artikel dat op 7 mei vorige zomer over ons op de landelijke website van Gîtes de France verscheen (http://blog.gites-de-france.com/project-type/chambre-dhotes-3/page/2/ ).

Ook gloednieuw is een tweede groentekas die Ron en zijn broer René onlangs in de tuin hebben gebouwd. Nog vroeger verse groenten uit eigen tuin dus voor de gasten die van onze table d'hôtes gebruik maken. We verheugen ons er al op. De eerste tomaten, sla en bloemkool zijn gepoot. Meloen, komkommer en aubergine zijn gezaaid. De fruitstruiken zijn ervoor verplaatst naar de boomgaard/tuin aan de andere kant van het huis (tuin van de gîte) en met andere variaties uitgebreid. Dat wordt smullen!

de nieuwe kas

de oude dame

een tevreden poes

Veï Lou Quéri by night

vijver

eerste kuikentjes

voorjaar bij Veï Lou Quéri

de eerste bloesem

Het gaat ons en onze beestenboel goed. Ron heeft in januari z'n Nederlandse prepensioen genomen en zich officieel uit 'de zaak' teruggetrokken. Corrie mag het nu dus voortaan alleen doen. Dat is natuurlijk een grapje, maar hij heeft wel besloten meer sportief bezig te zijn. Een golfabonnement en een solotocht op de fiets waren het eerste resultaat van dat voornemen. Verder klust en tuiniert hij als vanouds. Het jongste project is een robuuste tuintafel waar we deze zomer met z'n allen aan kunnen eten. Komt dat zien en proeven!
Corrie brengt veel tijd aan de computer door, zoals jullie hebben kunnen zien en minder tijd dan ze zou willen in Marokko. De animo voor haar wandelproject was vorig jaar helaas wat minder. Haar vrienden in Marokko en zij hopen dat het tij in 2016 weer keert. In ieder geval vertrekt ze volgende week voor haar derde lustrumreis.
Tessa is inmiddels de 13 gepasseerd, is er nog goed aan, maar doet het toch wat rustiger aan. Fietsen met de baas is er niet meer bij. 's Avonds beperkt ze de uitlaatbeurt soms zelfs tot een snelle plas om de hoek, maar dan ineens is de jeugdige drang weer te groot en is ze weer voor een paar uur verdwenen. Ook de poes heeft haar jeugdjaren blijkbaar al achter de rug (ze is nu 2,5), want ligt de hele dag binnen te ronken. 's Nachts verandert ze echter weer in een roofdier (hopen we). Hoe het ook zij, er is geen muis meer te bekennen. Ons dierenbestand bestaat nu verder uit 6 dwerggeitjes, veel goudvissen, 1 konijn en 1 haan met 9 kippen. Het was nog een hele toer om dat gevogeltebestand weer terug te krijgen naar normale proporties. Vorig jaar zijn er namelijk maar liefst 69 kuikentjes geboren. De broedste moederkip kwam deze week al weer met de eerste twee kleintjes tevoorschijn. We hopen maar dat het goed gaat, want het is nog zo koud. De natuur loopt echt achter, hoewel de vogels al beginnen te nestelen in de wilde wingerd aan het huis. Gelukkig hebben we de foto's nog......

Samen hebben we het er deze winter wel van genomen. Bijna vier weken Nederland en vijf weken Colombia (een aanrader) hebben ons weer voldoende opgeladen om het komende seizoen aan te kunnen :-). Dat seizoen ziet er veelbelovend uit, gezien de reserveringen die er nu al in de agenda staan, ook van familie, vrienden en trouwe gasten overigens. Gezellig! Maar, de anderen kunnen er - op een enkel weekend na - nog best bij hoor. Om lekker niks te doen, leuke dingen te bezoeken, lekker te eten en drinken, kortom te genieten van het echte Franse plattelandsleven. De sportieven onder jullie kunnen hun hart ophalen met wandelen, fietsen en golfen. Kijk maar eens op onze speciale wandelwebsite of op www.veilouqueri.com (al dan niet via de nieuwe app). En wil je het allemaal wat sneller en spectaculairder? Ook dat kan sinds kort. Naast de golfbaan vlakbij ons is op een terrein met een meer van 3,5 ha een z.g. telewaterteskibaan gemaakt. Waterskieën via een kabelbaan. Je kunt er ook bmx-en en disc-golfen (gooien met een schijf) en allerlei andere buitenspelen beoefenen en natuurlijk gewoon zwemmen en naar het strand. Nieuwsgierig? Kijk hier maar eens verder.

En oh ja, dit jaar zijn we opnieuw - voor de 12e keer - uitverkorenen in twee Franse Routard reisgidsen en dat is een hele eer in Frankrijk. We staan in de uitgave over de Limousin en de "beste chambres d'hotes van Frankrijk". In Nederland verkrijgbaar als de "Trotter".

Tot slot als traditionele uitsmijter een succesrecept voor een voorgerecht:

Mozzarelle met een coulis van sla
1 krop salade (maakt niet uit welke soort)
1 sjalotje
1,5 dl goede olijfolie extra vierge
1 el balsamicoazijn
grof zout, peper naar smaak

Was de salade en droog ze grondig. Snijdt het sjalotje in stukken. Doe alles in de keukenmachine en hak het zo fijn mogelijk. Voeg een beetje peper en zout toe en de lepel azijn. Laat de machine draaien terwijl je langzaam 1,5 dl olijfolie toevoegt (zoals je bij het maken van een mayonaise doet).
Zet het geheel een paar uur in de koelkast om de smaken goed op elkaar te laten inwerken. Snijd de mozzarella in plakken (een halve bol per persoon is voldoende) en leg deze mooi op een bordje. Drapeer de saus erover en maak het bordje (met mate) vrolijk met bijv. kleine kerstomaatjes of pijnboompitten, zwart zout, rode peperbessen enz.
Je kunt de coulis ook serveren als begeleider van zalm, kip of grote garnalen en het is ook erg lekker op een toastje.
Varieer het recept door de toevoeging van een paar blaadjes rucola of kruiden als basilicum en dille.

Eet smakelijk en tot ziens
Corrie en Ron
3, Route du Geay
23220 Moutier-Malcard
Frankrijk
Tel. 0033 555 806608
corrieron@wanadoo.fr
 

voor een onvergetelijke vakantie in Marokko

kom tot rust in het ook volgens de Fransen nog echte Frankrijk

er eens lekker tussenuit in eigen land

kom eens wandelen op de Franse campagnega